Een massagetafel kiezen...

Het kiezen van de juiste massagetafel is niet altijd eenvoudig.
Het is dan ook belangrijk er even bij stil te staan.

 

Enkele belangrijke vragen die je je kunt stellen:

  • moet de tafel draagbaar of opplooibaar zijn?
  • voor welk soort behandelingen ga ik de tafel gebruiken?
  • wat is voor die behandeling de beste breedte en lengte en kan ik die afmetingen ook aan als therapeut?
  • is het nodig dat de tafel een verstelbare rugleuning heeft?
  • geef ik vooral zittende behandelingen (bijv. healings of Reiki) of sta ik vooral recht (bijv. ontspanningsmassage of dynamische massage)?
  • ga ik als therapeut ook mee op de tafel willen gaan voor bijv. dieptemassages?
  • hoe intensief ga ik de tafel gebruiken (1x per week, of meerdere keren per dag)?
  • ga ik veel naar klanten thuis?
  • wat is mijn budget? 

Er zijn verschillende soorten massagetafels beschikbaar, sommige modellen zijn geschikt voor verschillende soorten massage (allround), andere modellen zijn dan weer bedoeld voor heel specifieke toepassingen (bijv. zwangerschapsmassage of Feldenkrais).
Een massagetafel is naar ons idee een essentieel werkinstrument voor de masseur of therapeut.
Voor de masseur/therapeut is het een instrument om de massage of behandeling gedurende langere tijd zelf vol te kunnen houden (zelfzorg) zonder zelf lichamelijke klachten te krijgen.
Voor de klant of cliënt is het belangrijk dat die zich veilig voelt op de tafel en dat hij/zij comfortabel kan liggen, ook bij langere behandelingen.
Als de klant zich niet veilig voelt op de tafel of als hij niet comfortabel ligt, kan hij zich ook moeilijk overgeven aan de ontspanning.
De klant moet zich “gedragen” voelen door de tafel en moet kunnen loslaten.
Een goede massage of behandeling begint dus bij een goede tafel.
 

Enkele basiseisen aan een tafel:

  • Voor de therapeut moet hij hoog (of laag) genoeg gezet kunnen worden zodat hij er zonder problemen langere tijd aan kan werken.
  • Ook als de tafel in een hoge stand staat (bij grotere therapeuten) moet de tafel nog stabiel blijven.
  • De tafel moet voor de klant stevig en stabiel genoeg aanvoelen, ook als hij zich op de tafel om moet draaien van buik- naar ruglig (of omgekeerd) moet de tafel stabiel blijven staan en niet piepen of kraken.
  • De vulling moet voldoende dik zijn (of voldoende weerstand bieden) zodat de klant ook bij een langere behandeling comfortabel ligt en niet door de vulling heen de plank van de tafel voelt. Het gaat hierbij niet altijd om de dikte van de vulling maar meer om de kwaliteit van de vulling.
  • De tafel moet voldoende breed zijn zodat de klant niet de schrik heeft dat zijn armen eraf zullen glijden en zich daardoor gaat opspannen (= niet ontspannen).

 

Enkele tips voor het beoordelen van een tafel:

Als je een tafel wilt kopen (waar je geen ervaring mee hebt) dan raden we je volgende zaken zeker aan:

  • zet de tafel recht en zet hem op een hoogte die voor jou goed aanvoelt
  • staat hij nu in zijn uiterste stand als hij op jouw hoogte staat?
  • ga nu op de tafel liggen en verander een paar keer van positie (van buik- naar ruglig en omgekeerd)
  • blijft de tafel stabiel staan?
  • kraakt of piept de tafel?
  • voelt de vulling dik genoeg en comfortabel aan?
  • is de tafel breed genoeg?
  • voelt de hoofdsteun goed aan en is het kussentje voldoende dik?
  • voel je je veilig op de tafel?

Stel je de vraag hoe je je zelf voelt op de tafel.
Als je de tafel niet kunt controleren omdat je op een website koopt waar je de tafel niet kunt controleren of omdat je in een grootwarenhuis koopt waar je de doos niet open kunt maken, dan neem je dus een risico dat je een tafel koopt die achteraf niet aan je eisen voldoet.
 

Breedte van de tafel:

Voor het vinden van de juiste breedte van een tafel is het zoeken naar de juiste balans.
Voor de masseur of therapeut geldt: hoe smaller de tafel, hoe gemakkelijker.
Voor de klant geldt: hoe breder de tafel, hoe comfortabeler.
Enkele vuistregels:

  • Door kinisisten (fysiotherapeuten) worden vaak smalle tafels gebruikt van 55-60 cm breed. Meestal gaat het hier over korte behandelingen waarbij de therapeut bepaalde delen van het lichaaam wil manipuleren.
  • Door sportmasseurs worden meestal tafels gebruikt van 69-71 cm breed. Ook hier gaat het meestal om kortere behandelingen waarbij het handig is voor de masseur om dicht bij de sporter te kunnen staan.
  • Voor ontspanningsmassages, Reiki en healing worden meestal bredere tafels gebruikt van 76-80 cm. Omdat het hier meestal gaat om langere behandelingen, is het belangrijk dat de klant comfortabel en ontspannen ligt en daarvoor is een grotere breedte aangewezen.
    Ben je als masseur eerder klein en zijn je armen  wat korter dan kun je overwegen om een tafel van 71 cm breed te kiezen omdat dat voor jou meer comfort geeft en je zo langer kunt masseren.
    Ben je groot en heb je een groot armbereik dan kun je ook overwegen een bredere tafel te kiezen van 79-81 cm.
  • Voor hele specifieke toepassingen zoals Ayurvedabehandelingen, Feldenkraistherapie of klankschaaltherapie kunnen soms ook nog bredere tafels gekozen worden. 

Wij verkopen vooral de tafels van 76 cm breed omdat dit een allround breedte is die zowel voor sportmassage als ook ontspanningsmassage of healings geschikt kan zijn.
Maar ook als u een specifieke breedte zoekt, kunnen we u zeker verder helpen.
Zo hebben we voor een bekende professionele wielerploeg tafels geleverd van 60 cm breed omdat deze in hotelkamers gebruikt moesten worden waar meestal niet veel plaats is.
 

Lengte van de tafel:

Wij verkopen tafels van 192 cm of 185 cm lang (zonder hoofdsteun).
De Amerikaanse merken (Oakworks, Earthlite, Stronglite) zijn 185 cm lang.
De Happy tafels zijn 192 cm lang.
Het voordeel van een iets langere tafel is dat grotere mensen er comfortabeler op kunnen liggen indien ze lang op hun rug moeten liggen, ze kunnen dan met hun hoofd op de tafel liggen i.p.v. op de hoofdsteun.
Indien de klant op de buik ligt, kan de tafel gemakkelijk verlengd worden door een hoofdsteun te gebruiken (dit kan natuurlijk ook indien de klant op de rug ligt).
Een tafel mag ook weer niet te lang zijn.
Bij een te lange tafel kan de lengte ook tegen je gaan werken indien je een kleinere klant op de tafel krijgt.
Bedenk dat je een lange tafel niet korter kunt maken maar dat je een tafel wel kunt verlengen d.m.v. een hoofdsteun of een verlengstuk.
 

Hoogtebereik van de tafel:

Het is belangrijk dat je de werkhoogte van je tafel kunt aanpassen aan je lichaamslengte en aan de therapievorm die je doet.
Staat een tafel te laag dan kun je als therapeut gemakkelijk rugklachten krijgen en kun je dus niet op een ontspannen manier werken.
Regel 1 voor elke therapeut: “Zorg eerst goed voor jezelf en daarbij hoort ook een tafel die op de juiste hoogte gezet kan worden”.
Enkele vuistregels.
Voor de meeste massagevormen waarbij je eventueel wat druk moet uitoefen kun je de werkhoogte als volgt bepalen:

  • Ga rechtop naast de tafel staan en laat je armen naast je lichaam hangen.
  • Maak van je hand een vuist.
  • De onderkant van de vuist moet nu ongeveer gelijk zijn aan de bovenkant van de tafel. 

Voor sommige behandelvormen, zoals Holistic Pulsing, is het dan weer gemakkelijker als de tafel zo’n 5 cm hoger gezet wordt.
Voor behandelvormen waarbij de therapeut op een krukje zit, kan het gemakkelijker zijn dat de tafel iets lager staat (afhankelijk van het hoogtebereik van de kruk).
Standaard hebben de meeste tafels die we verkopen een maximale werkhoogte van 85 cm hetgeen voor de meeste mensen voldoende is.
Heb je een groter hoogtebereik nodig dan kunnen er bij sommige tafels ook apart nog langere poten gekocht worden.
De Happy tafels hebben standaard een werkhoogte tot 90 cm.
Bedenk ook dat een tafel die op zijn uiterste stand staat vaak wat minder stabiel wordt, zeker als hij zijdelings belast gaat worden (bijv. bij Holistic Pulsing van de zijkant).
Daarom is het zeker een voordeel dat je een groter hoogtebereik hebt, ook al gebruik je dat niet, je behoudt dan namelijk wat meer stabiliteit indien je tafel op een hogere werkhoogte staat.
 

Reiki-panelen, standaard panelen of een combinatie:

In principe kan een (draagbare) massagetafel 2 soorten panelen hebben, Reiki-panelen (of "easy access" panelen in het Engels) en standaard panelen.

Reiki-panelen

Reiki-panelen geven meer beenruimte aan het hoofd- of voeteinde van de tafel.
Het voordeel is dat je dan gemakkelijk op een krukje kunt zitten en je benen onder de tafel kunt plaatsen.

 

Standaard panelen

Een standaard paneel is gewoon een plank tussen de poten van de tafel.
Het nadeel is natuurlijk dat je hier moeilijk de benen onder de tafel kunt plaatsen als je aan het hoofd- of voeteinde op een krukje gaat werken.
Een voordeel is echter wel dat standaard panelen de tafel iets meer stijfheid geven waardoor de tafel iets stabieler blijft staan indien de tafel in een hoger stand staat en zijdelings wordt belast.
Algemeen geldt:

  • werk je vooral met ontspanningsmassages, healings, Reiki, e.d. en wil je ook op een krukje aan hoofd- of voeteneinde kunnen werken, dan is een tafel met Reiki-panelen wellicht de beste optie
  • werk je vooral staande en wil je je tafel ook soms in een hogere stand zetten en wat extremer gaan belasten, dan is wellicht een tafel met standaard panelen de beste keuze.

Combinatie

Sommige merken bieden ook tafels aan met aan 1 kant een Reiki-paneel en aan de andere kant een standaard paneel, zoals de Earthlite Avalon.

 

Vulling:

De vulling van een tafel is natuurlijk heel belangrijk en bepaalt het ligcomfort voor een groot stuk.
Vaak begrijpen mensen niet waarom 2 tafels in prijs verschillen terwijl ze er aan de buitenkant toch hetzelfde uitzien.
Dit is vaak te verklaren door de kwaliteit van vulling.
Vergelijk het met een bedmatras, er zijn er voor 50 Euro en voor 1000 Euro, aan de buitenkant zien ze er hetzelfde uit maar je voelt het verschil na een nachtje slapen.
De tafels die wij verkopen hebben allemaal minimaal 2 lagen, een stevige onderlaag met daarop een zachter bovenlaag.
De duurdere tafels hebben zelfs 3 lagen.

De vulling kies je ook afhankelijk van de soort van behandeling die je gaat doen.
Zo is een vulling van een Feldenkrais tafel heel stevig, een vulling voor sportmassage ook nog vrij stevig terwijl bij een ontspanningsmassage of zwangerschapsmassage een zachtere tot extreem zachte vulling gewenst is.
De meeste tafels hebben een "allround" vulling.
Oakworks biedt een uitgebreid gamma aan vullingen aan van heel stevig tot extreem zacht voro zeer specifieke toepassingen.
Zo hebben ze een 10 cm dikke Aero Cell vulling die je het gevoel geven alsof je op een wolk ligt.
Kijk eens op volgende link voor een overzichtje van de vullingen van Oakworks: Vullingen Oakworks
 

Prijs:

Uiteraard is ook het budget een belangrijk aspect om op te letten.
Wij richten ons niet op de goedkoopste tafels, wij willen een zekere kwaliteit aanbieden waardoor uw klant op een comfortabele en veilige manier van de behandeling kan genieten.
Bij ons heb je al een goede Happy massagetafel in de range van 250 tot 300 Euro incl BTW.
Zoek je een tafel voor een heel specifieke toepassing, dan kunnen we je bij ons terecht voor een Earthlite, Stronglite of Oakworks tafel.
Deze tafels zitten dan wel in een hogere prijsklasse, vanaf zo'n 500 Euro.
Vaak wordt een massagetafel gezien als een "restpost" terwijl het een belangrijk werkinstrument is voor een therapeut en een belangrijk aspect is in het welbevinden van de klant.

 

© 2017 - 2024 Soraya Care Products | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel